Op 24 maart hield ik een praatje over WordPress in overheidsland. Hieronder de uitgeschreven tekst. (over mij: websiteverbeteraar, WP-gebruiker sinds 2007, tegeltjes, toegankelijkheid) Afgelopen dinsdag zag ik een berichtje voorbijschieten. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had in de Tweede Kamer het digitaliseren van de overheid besproken. Hij zei:
Het digitaliseren van de overheid is een verantwoordelijkheid van alle betreffende departementen. Ik zie er op toe als coördinerend bewindspersoon dat er volgens dezelfde basisprincipes gewerkt wordt. Ik vind het hierbij belangrijk dat de burger centraal staat en dat er zo veel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van open source.
bron: digitale overheid
Dat lijkt me een goed idee. En ik denk dat wij van de WordPress daar een bijdrage aan kunnen leveren. De afgelopen jaren heb ik enige ervaring opgedaan met WordPress in overheidsland. En ik ben niet de enige. Volgens mij is WordPress in veel gevallen een prima oplossing voor websites die overheden nodig hebben. Open source zou de moeten standaard moeten zijn. En ik denk dat we goede showcases kunnen maken van onze websites om klanten te overtuigen van wat we kunnen maken met WordPress. De komende 30 minuten zal ik het hier over hebben:
- Wat heb ik zoal gedaan?
- Wat hebben anderen gedaan?
- Waarom zou open source de standaard moeten zijn?
- Wat kunnen we leren van anderen?
- Wat kun jij doen?
Een waarschuwing vooraf ook: soms komt Drupal ter sprake.
Wat ik gedaan heb
Ik heb sinds 2015 diverse overheidsgerelateerde websites gemaakt. De meest in het oog springende zijn Digitale Overheid, Gebruiker Centraal en Optimaal Digitaal. Deze websites
Gebruiker Centraal
In december 2015 bleek ik een offerte gewonnen te hebben voor de bouw van Gebruiker Centraal. Ik weet het nog goed, want het was Sinterklaas en zat echt verlegen om werk toen. Ik deed een rondedansje met m’n dochter toen ik het nieuws las. Wat is Gebruiker Centraal? Ik citeer de website:
Gebruiker Centraal is een community voor professionals die bezig zijn met de online dienstverlening van de overheid. Samen willen wij de online dienstverlening van de overheid naar een hoger plan tillen, zodat meer burgers van digitale diensten gebruik kunnen en willen maken. In deze community delen we ervaringen, lessen, tips en trucs.
Het project wordt uitgevoerd door ICTU en Logius, samen met het Gebruiker Centraal Actieteam. Wat ze in eerste instantie vroegen was een community-platform met een agenda. Dus ik wat ik gedaan heb:
- een basis-theme gemaakt met de vormgeving van Tamara de Haas. Ik ben erg gecharmeerd van het werk van Tamara. Ze is een webdesigner die het werk van een front-ender snapt. Het poppetje van Gebruiker Centraal en de kleuren en de gebruikte lettertypes zorgen voor een enorme herkenbaarheid.
- voor de agenda heb ik de Event Manager plugin gebruikt
- een bbPress forum opgezet
Forum en bijeenkomsten
Achteraf gezien was het forum overbodig. Anno 2015 converseren mensen via gearriveerde social-media platforms als Twitter en LinkedIn. Een aparte omgeving was dus niet nodig. Wat vanaf het begin wel duidelijk voorzag in een behoefte was de agenda. De bijeenkomsten waren een groot succes. Overal door het land werden door overheden en bedrijven avonden en middagen georganiseerd over diverse onderwerpen. Het is altijd tof om de daadwerkelijke resultaten van een website te zien. Niet een nietszeggend statistiekje, maar echte mensen. Daarom vind ik het inmiddels jaarlijkse Maak Het Bruikbaar Festival van Gebruiker Centraal zo tof. Hier treffen rond de 500 tot 600 professionals elkaar om ervaringen uit te wisselen. Zo tof om door een hal te lopen en te weten: al die lui hier hebben m’n website gebruikt zodat ze vandaag hier konden zijn.
Het manifest van Gebruiker Centraal
- Zet de gebruiker centraal Ontwerp vanuit de behoefte en context van mensen, niet vanuit de techniek of je organisatie.
- Wees pas tevreden als je gebruiker het is Ontwerp, test, meet en verbeter. En blijf dat doen.
- Maak het eenvoudig voor de gebruiker Ontwerp eenvoudige processen, maak gebruiksvriendelijke systemen en schrijf begrijpelijk.
- Ga uit van feiten, niet van aannames Ontwerp op basis van feiten en gebruiksonderzoek, en ga er niet vanuit dat je gebruiker is zoals jij.
- Wees transparant en deel je kennis Werk samen en deel je kennis en ervaring. En sta open voor feedback.
Eigenlijk zouden deze principes niet alleen moeten gelden voor overheidswebsites. Eigenlijk zouden ze voor alle website moeten gelden.
Optimaal Digitaal
Na het opleveren van Gebruiker Centraal werd me gevraagd om mee te doen bij Optimaal Digitaal. Deze site bestaat uit -inmiddels- meer dan 100 tips. Deze tips Filter Kleurcontrast wit op oranje
Naar multisite
Van Optimaal Digitaal naar een Multisite.
ibewustzijnoverheid.nl
Kek headertje met een animatie dat responsive is, cookies checkt,